Canis lupus

19. července 2007 v 11:51 | Grise Louve |  něco o vlcích
VLK OBECNÝ
Canis lupus
---
Rozšíření: dříve byl rozšířen po celé severní polokouli, dnes je častý už jen v Rusku a Severní Americe. V Evropě pouze roztroušené smečky.
Vzhled: srst velmi variabilní od načervenalé po šedou, bílou a černou.
Hmotnost a velikost: na Předním východě 15kg, v severní Asii a Americe až 80kg, průměr 30kg, výška v kohoutku 65cm, dálka těla 200cm.
Páření: podle oblasti od konce ledna do dubna, jednou ročně, nejčastěji jen zvířata v nejvyšším pořadí
Doba březosti: 63 dny
Velikost vrhu: průměrně 4-6 mláďat
Hmotnost při narození: 500g
Místo narození: opuštěné nory jiných zvířat nebo vyhrabaná doupata, skalní jeskyně, zřídka prohlubně v půdě
Vývoj:
2 týdny: otvírá oči
3 týdny: slyší, dostává mléčné zuby, stojí, běhá, kňučí, žere
3-4 týdny: poprvé opouští doupě, žebrá, provozuje bojové hry, vyje
8-10 týdnů: odstavení, přechod do místa setkánjí, změna srsti
16týdnů: výměna zubů
6 měsíců: vypadá jako dospělé zvíře
Od 10 měsíců: první lovecké pokusy
12 měsíců: růst ukončen
4-5 roků: může mít mladé
Délka života: 6 roků, v zajetí až 16 let
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.